Határtalanul Torockón

Kimondhatatlan nagy öröm érte a  Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola Magyar Ilona Általános Iskolájának hetedik osztályosait, amikor kiderült, hogy a HAT-KP-1-2021/1-000432, a Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek elnevezésű pályázati felhívásra benyújtott Múltidéző kirándulás Torockón című pályázati projektjüket a Bethlen Gábor Alap Bizottsága 3 662 500 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A pályázat lehetővé tette számunkra, hogy ellátogassunk Erdélybe, és felfedezhessük Torockó múltját és jelenét, a történelmi kapcsolatunkat a vidékkel, a környék nevezetességeit és lenyűgöző természeti adottságait.

A tanulók június 28. és július 2. között a magyarok által lakott vidék földrajzával, történelmével, népszokásaival, nevezetességeivel és gasztronómiájával is megismerkedtek. Ellátogattak egy helyi általános iskolába, ahol nagy szeretettel fogadták diákjainkat. Idegenvezető kalauzolásával barangolták be a környező települések nevezetességeit.

Az első napon jártak Nagyváradon, megcsodálták a Kanonok-sort, a Szent László székesegyházat, ahol Szent László hermáját őrzik és az Ady emlékmúzeumot, ahol koszorúval tisztelegtek, majd a vár épületét járták körbe. Az utazás során átkeltek a Királyhágón, amely a történelmi Erdély határa, csodás panoráma tárult eléjük. Kis pihenő után a bánffyhunyadi fakazettás református templomot csodálhatták meg, a 13. századból. Kalotaszentkirályon helyi vezető mutatta be az erődített, négy fatornyos református templomot, a kalotaszegi portákat, a helyi népviseletet, amelyet két tanuló magára is ölthetett. Ady Endre hársfájánál koszorút helyeztek el, miután megismerték munkásságát és jelentőségét a magyar irodalomban.

A tanulmányi kirándulás második napján Kolozsvárra látogattak, ahol Mátyás király szülőházát is megtekintették. Megismerték az óvárost, a rendhagyó történelemóra után, Mátyás király lovas szobránál bemutatták legszebb rajzaikat. Ezután az utat a Házsongárdi temetőben folytatták, ahol Apáczai-Csere János sírja előtt koszorúval tisztelegtek a diákok. A délután folyamán a kis csapat felkereste a Torockói Néprajzi Múzeumot, ahol a vasművesség tárgyait, a festett bútorokat és a torockói népviseletet és népszokásokat ismerhették meg a tanulók. A bemutató után felkeresték az Europa Nostra díjjal kitüntetett házakat, majd a Duna-házban megismerkedtek a település múltjával és jelenével egy filmvetítés által, a helyi vezető kiegészítéseivel fűszerezve.

A harmadik napon Torockót és környékét fedezték fel tüzetesebben. Találkoztak a gyerekek a torockói Sebes Pál Általános Iskola tanulóival, ahol elültették közösen a barátság fáját. A délután folyamán egy gyalogtúra alkalmával meghódította a csapat a Torockószentgyörgyi várat, útközben pedig felfedezhették a tanulók a környék növény és állatvilágát is. Az erőfeszítés megérte, gyönyörű panoráma tárult a tanulók elé.

 

Másnap a csoport Tordára kirándult, ahol a világ egyik legismertebb sóbányájába látogattak. A barlanglátogatás után a túravezető egy rendhagyó kémiaóra alkalmával bemutatta a sós tavak kialakulásának menetét és jótékony hatásait is ismertette. A napot a mesés szépségű Tordai-hasadékban zárták, ahol egymást segítve küzdötték le a tanulók a kihívásokat.

Utolsó délelőtt elbúcsúztak Torockótól, a következő megálló a történelmi múltú Gyulafehérvár volt A vár területén megcsodálták a Szent István király alapította katedrálist, a magyar történelemben nagy szerepet játszó templomban nyugszik Hunyadi János is. A hazaút során Déva várának történelmével ismerkedtek meg a tanulók, melynek panorámáját is megcsodálhatták, majd Aradon lerótták tiszteletüket az aradi vértanúk emlékművénél, elhelyezték koszorújukat.

Köszönettel tartozunk az emlékezetes napokért a Torockón szállást biztosító Győrfi Árpádnak és a kemping dolgozóinak, akik sok finom ételt varázsoltak elénk. Idegenvezetőink szakmai tudása és lebilincselő előadásmódja elvarázsolta a tanulókat. Köszönjük a Country Tours Kft. utazási irodának, hogy segítettek megvalósítani elképzeléseinket maradandó élményt szerezve a tanulóknak és kisérőiknek.

A pályázatban résztvevő tanulók és kísérőik HATÁRTALANUL jól érezték magukat.

A pályázatról készült fényképes beszámoló megtekinthető: https://youtu.be/gDqr2z_8grI